Gratis opfriscursus verkeerskennis VVN
20 april 2018
Gratis VOG per 1 november
24 juli 2018
Show all

AVG; Algemene Verordening Gegevensbescherming

Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing voor alle organisaties die gegevens van personen (persoonsgegevens) in een bestand bewaren. De wet geldt ook vrijwilligersorganisaties.
De wet kent drie belangrijke thema’s: organisaties moeten nadenken over welke persoonsinformatie ze bewaren en hoe ze de persoonsinformatie beschermen. Ook dienen ze datalekken te melden. Dit geldt zowel voor het bewaren in digitale bestanden als in mappen op een plank. Ook deze laatste moeten voortaan veilig worden opgeborgen zonder dat vreemden daar bij kunnen.

Als vrijwilligersorganisatie moet je gaan nadenken over welke informatie je nodig hebt om goed te functioneren als organisatie. Qua beveiliging is het niet alleen voldoende om een databeheerder aan te stellen en je computers te beveiligen. Er moet ook worden nagedacht over wie toegang krijgt tot welke informatie.

Hoe maak je jouw organisatie AVG-bestendig? Welzijn Zeewolde organiseerde hiertoe in samenwerking met Zeewolde Sportief en Gezond en de gemeente twee workshopavonden voor vrijwilligersorganisaties en (sport)verenigingen. Heb je deze gemist en wil je toch aan de slag? Op www.nov.nl vind je een 7-stappenplan.
Ook vind je hier nog een ander hulpmiddel, waarmee je aan de hand van 14 vragen jouw organisatie aan de nieuwe privacy richtlijnen kan laten voldoen. (Bron: www.vrijwilligerswerk.nl)

Meer informatie over AVG vind je op de site van Autoriteit Persoonsgegevens