Financieel Spreekuur MDF in de Meermin
31 oktober 2018
Gesloten tijdens de feestdagen
24 december 2018
Show all

Mogelijkheid tot vrijwilligerswerk tijdens WW-uitkering verruimd

Mogelijkheid tot vrijwilligerswerk tijdens WW-uitkering verruimd
Ontvangt u een WW-uitkering? Dan hebt u vanaf 1 januari 2019 meer mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. Bijvoorbeeld bij organisaties of instellingen die zonder winstoogmerk opereren. Daardoor kunt u als vrijwilliger helpen bij sportverenigingen of autorijden voor een lokale buurtbus. Dat schrijft minister Koolmees in schriftelijke antwoorden op de begroting SZW voor het jaar 2019.
Vrijwilligerswerk is een goede manier om werkervaring op te doen en om sociale contacten te onderhouden. Dat kan helpen om snel weer betaald werk te vinden. Bovendien is vrijwilligerswerk van groot belang voor onze samenleving.
Op dit moment kunnen mensen (deels) gekort worden op hun WW-uitkering als zij vrijwilligerswerk willen doen bij organisaties zonder ANBI-of SBBI-status. Zelfs als die organisaties geen commerciële doeleinden hebben. Dat gaat straks veranderen, waardoor bijvoorbeeld ook lokale buurtinitiatieven en vakbonden in aanmerking komen voor vrijwilligerswerk met behoud van WW.
UWV blijft controleren of het vrijwilligerswerk geen betaald werk verdringt van de arbeidsmarkt. Het vrijwilligerswerk mag bijvoorbeeld niet eerder zijn verricht door betaalde krachten en er mag het afgelopen jaar geen vacature voor een betaalde functie zijn geweest of een te hoge vergoeding tegenover staan (Rijksoverheid, 2018).