In de wijk!
12 juni 2020
Help jij graag mensen, en heb je regelmatig wel wat tijd over? Dan zoeken we jou!
12 juni 2020
Show all

Mantelzorger en COVID-19 klachten, bescherming en testen

Kan ik als mantelzorger beschermende materialen zoals mondkapjes en handschoenen krijgen voor de verzorging van mijn naaste? Ja dat kan.
Als een thuiswonende naaste besmet lijkt te zijn met COVID -19, u hebt dan klachten zoals koorts, luchtwegklachten, hoesten, verkoudheid, niezen of kortademigheid, dan kunt u zich laten testen, en kan de mantelzorger zichzelf beschermen met Persoonlijk Beschermingsmiddelen (PBM) tegen besmetting. Als mantelzorger is het goed om te weten dat u in aanmerking komt voor Persoonlijke Beschermingsmiddelen op recept, waardoor u de beschermingsmiddelen gratis bij uw apotheek op kunt halen. Dit kan als u als mantelzorger besmet lijkt te zijn en NADAT er een test is uitgevoerd. Het recept ontvangt u digitaal van de organisatie waar u zich als mantelzorger heeft laten testen.

De GGD Flevoland voert de testen uit, ook voor de Zeewoldenaren. Als mantelzorger kunt u daarvoor terecht bij de teststraat van de GGD Flevoland in Lelystad, u dient te bellen met de GGD om een afspraak te maken.
Het is handig dat u van tevoren naar de website gaat van de GGD Flevoland: https://www.ggdflevoland.nl/corona-test
Op deze pagina staat alle informatie over testen, de teststraat en het aanmeldformulier wat u moet meenemen als u zich gaat laten testen.

Als je als mantelzorger COVID-19-klachten hebt, dan geldt de volgende procedure:
• Bel met de GGD Flevoland om een afspraak te maken om te testen,
ga naar de website en vul het aanmeldformulier in, wat u mee moet nemen, https://www.ggdflevoland.nl/corona-test
• Tot de testuitslag bekend is, kun je als mantelzorger een recept krijgen van de GGD, op naam van degene waar je voor zorgt, voor een korte termijn pakket PBM (Persoonlijke Beschermingsmiddelen)
• Tot de testuitslag binnen is, volgt u de regels op van het RIVM, zie de website
https://lci.rivm.nl/informatiebrief-koorts-huisgenoot
Dan zijn er twee opties:
1. Als de testuitslag negatief is, heb je geen beschermende middelen meer nodig
2. Als de testuitslag positief is, kun je op naam van degene waarvoor je zorgt een lange termijn pakket thuis laten bezorgen. Ook dit pakket is gratis.
En u en uw gezin dienen dan goed de maatregelen van het RIVM op te volgen. Voor vragen kunt u bellen met het landelijke publieksnummer van het RIVM: 0800-1351.
Het gebruik van de persoonlijke beschermingsmiddelen
Bij de Persoonlijke Beschermingsmiddelen zit een bijsluiter, hoe de middelen te gebruiken zijn. Op de website van Mantelzorg.nl kunt u ook een instructiefilmpje vinden over hoe de Persoonlijke Beschermende Middelen te gebruiken zijn. Ook vindt u als mantelzorger heel veel informatie op Mantelzorg.nl

Hebt u vragen, of is iets niet duidelijk of heeft u hulp nodig? Elke werkdag tussen 10.00 – 16.00 uur kunt u bellen met Welzijn Zeewolde, 036 – 522 46 55.