Tip Top Tuinen Maand!
24 april 2021
Koningsdag 2021 is dit jaar weer Woningsdag!
24 april 2021
Show all

Veilig Financieel Ouder worden!

Ook in Zeewolde wonen senioren die soms hulp nodig hebben; voor huishoudelijke taken, maar ook voor hun financiële administratie. Doordat veel geldzaken tegenwoordig via internet gaan, is het voor ouderen vaak lastiger geworden om hun eigen financiën bij te houden.
Hieronder tips om uw zaken goed te regelen en financieel misbruik te voorkomen:

1. Maak vooraf een boodschappenlijstje
Maak voor er iemand om boodschappen gaat, zelf een boodschappenlijstje. En geef vooraf aan dat u een kassabon wilt.
2. Geef contant geld mee .
Als iemand voor u om boodschappen gaat, geef dan contant geld mee en niet uw bankpas, ook al kent u degene.
3. Open een boodschappenrekening
Bij uw bank kunt u een zogenaamde boodschappen rekening openen. Op deze rekening maakt u elke maand of week geld over maar niet meer dan voor de wekelijkse boodschappen nodig is.
4. Stel een lagere limiet in op uw pinpas
U kunt de schade beperken door een lager daglimiet in te stellen op uw pinpas. Dit kunt u online zelf regelen, of bel de bank en vraag of iemand u hiermee kan helpen.
5. Maak rood staan onmogelijk
Als u op uw bankrekening rood kunt staan, loopt u het risico dat er meer geld van uw rekening wordt opgenomen dan u heeft. U kunt de mogelijkheid om rood te staan zelf opheffen.
6. Heb niet teveel geld op uw betaalrekening staan
Zorg dat u niet meer geld op uw betaalrekening hebt staan, dan dat u die week / maand nodig hebt. Zet wat u niet nodig hebt, op de spaarrekening.
7. Leer internetbankieren
Wie zelf kan internetbankieren, heeft ook zelf de controle over zijn bankzaken. Via de computer kunt u op ieder moment van de dag controleren hoeveel geld er op uw rekening staat. Seniorweb – via Welzijn Zeewolde – geeft uitleg hoe dat moet. Er zijn ook cursussen te volgen.
8. Leer mobiel bankieren
Als u geen computer heeft, of het teveel gedoe vindt om elke dag een computer op te starten, dan kunt u ook de mobiel bankieren app gebruiken voor uw mobiel of tablet. Zo kunt u overal waar u een internetverbinding heeft, uw bankzaken regelen en controleren.
9. Vraag papieren rekening afschriften
Al het u niet lukt om te internetbankieren of de mobiel bankieren app te gebruiken, vraag dan om papieren afschriften van de bank. Tegen een kleine vergoeding kunt u die nog steeds maandelijks ontvangen. Nadeel is dat u pas later kunt zien wat er gebeurd is met uw bankrekening.
10. Komt u er niet uit? Veel banken denken graag met u mee
Er zijn banken die een ouderencoach in dienst hebben, deze komt op verzoek bij u thuis om samen de zaken te regelen. U kunt ook altijd bellen met de bank en aangeven dat u hulp nodig heeft. Wat ook kan is een bancaire volmacht regelen. Hierbij machtigt u iemand die u vertrouwt om namens u bankzaken te doen. Zorg dan wel dat het twee personen zijn, die u zelf aanwijst en die u volledig vertrouwt. Als het twee personen zijn, kunnen ze elkaar controleren.
11. Weet dat een vrijwilliger nooit uw bankzaken mag regelen, of gemachtigd mag zijn voor uw bankrekening

Andere mogelijkheid om de financiële administratie goed te regelen is bewindvoering wat een stap verder gaat. Een bewindvoerder neemt de beslissingen over geld en goederen van u over. Regelt dat alle rekeningen op tijd betaald worden, dat u boodschappengeld, kledinggeld ed. heeft. Over bijzondere uitgaven worden van tevoren afspraken gemaakt. Bij bewindvoering kunt u ook aangeven dat u wilt dat een familielid bewindvoerder wordt, of dat een professional bewindvoerder wordt.
* ook met een levenstestament kunt u uw financiële zaken goed regelen. Daarnaast kan in het levenstestament ook geregeld worden wie voor u beslissingen mag maken op het gebied van uw gezondheid. Een levenstestament regelt u bij de notaris. Let er wel op dat u iemand toewijst die u volledig vertrouwt. Een vrijwilliger mag nooit in het levenstestament staan om uw zaken te regelen.
Bij wie kunt u in Zeewolde terecht voor hulp?
U kunt altijd naar uw eigen bank gaan, of bellen en aangeven dat u hulp nodig heeft. Ook kunt u terecht bij Welzijn Zeewolde. Zij kunnen u informeren over de mogelijkheden en weten de weg naar de juiste instanties. Op werkdagen kunt u bellen tussen 10.00 – 16.00 uur met 036 – 5224655.
En bij MDF (Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland), zij hebben financieel spreekuur op dinsdag- en donderdagmiddag, van 13.00 – 15.00 uur, in het Vraaghuis, Stevinweg 2.