Vrijwillige hulp

  • Het doel van de vrijwillige hulp is dat u zo lang en zo prettig mogelijk in uw eigen omgeving kunt blijven en goed kunt deelnemen aan de samenleving.
  • Dit doen wij met hulp, tijd en persoonlijke aandacht.
  • Zorgvrijwilligers komen niet in de plaats van professionele zorg, maar als aanvulling op de professionele zorg.
  • U kunt zelf uw wensen aangeven wat betreft de inhoud, tijdsduur en frequentie van de vrijwillige hulp. We proberen dan een zo goed mogelijke match met een vrijwilliger te maken.

Voor wie

U kunt de vrijwillige hulp inschakelen als u hulpbehoevend bent, door bijvoorbeeld een chronische ziekte, een handicap of door ouderdom. Ook als u mantelzorger bent en hulp nodig heeft voor uw naaste kunt u contact opnemen met de vrijwillige hulp van Steunpunt Zeewolde.

Door wie

De vrijwilligers die worden ingezet zijn zeer gemotiveerd, goed opgeleid en krijgen goede begeleiding. Zij staan voor u klaar als u extra ondersteuning nodig heeft. De vrijwilligers worden ondersteund door de coördinator van de vrijwillige zorg.

Wat bieden we:

Vrijwillige hulpdienst

De Vrijwillige Hulpdienst biedt u een helpende hand. Vrijwilligers staan u graag bij als u een klein klusje heeft dat u niet zelf kunt doen, en als er niemand in uw omgeving aanwezig is om u even te helpen.
Dit kan het geval zijn als u of uw huisgenoot ziek wordt, maar ook door een handicap of door de leeftijd kan het zijn dat u niet meer alles zelf kunt. Het kan ook zijn dat uw vaste mantelzorger uitvalt door ziekte of vakantie.
De Vrijwillige Hulpdienst kan u van dienst zijn, zolang de hulpvraag niet te groot is en een tijdelijk karakter heeft of aanvullend is op eventuele professionele hulp.

U kunt denken aan de volgende diensten:
• Boodschappen doen.
• Begeleiding bij ziekenhuisbezoek.
• Vervoersdienst, als openbaar vervoer geen optie is!
• De hond uitlaten, of voor andere dieren zorgen.
• Een klein klusje in en om huis.
• Hulp bij het bedienen van elektrische apparaten.
• Tijdelijk administratieve ondersteuning.
• Of anderszins een kleine dienst waar we u mee kunnen helpen.

Wilt u gebruik maken van deze zorg, of wilt u als vrijwilliger ondersteuning bieden? Neem dan contact met ons op, op werkdagen van 14.00-16.00 uur op telefoonnummer 036-5234711, of aan de balie van het Steunpunt Zeewolde.

Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg

Een wens van veel ernstig zieke mensen is om thuis te kunnen sterven. De huisarts en de thuiszorg zijn hier volledig op ingesteld. Het moet echter voor de mantelzorgers ook mogelijk en haalbaar blijven. Ter voorkoming van overbelasting van de mantelzorger, kan een beroep gedaan worden op vrijwilligers. Zij kunnen enkele uren per week tot enkele uren per dag ondersteuning bieden. Zo kunnen zij bijvoorbeeld waken tijdens de nacht, of overdag als de mantelzorger tijd voor zichzelf neemt.

Wilt u gebruik maken van deze zorg, of wilt u als vrijwilliger ondersteuning bieden? Neem dan contact op met de coördinator Jolanda Aarssen via telefoonnummer 06-32452728 of via e-mail: j.aarssen@zeewolde.nl.

Vrijwillige structurele en incidentele zorg

Vanwege beperkingen, door chronische ziekte, ouderdom of een handicap kan het zijn dat u gebaat bent bij extra steun. Vrijwilligers staan dan voor u klaar. Zij kunnen gezelschap bieden, een luisterend oor zijn, samen met u iets leuks ondernemen, maar ook kunnen vrijwilligers de zorg van de mantelzorger even overnemen, zodat deze tijd voor zichzelf kan maken.
Vrijwilligers kunnen regelmatig met u afspreken, zij zijn dan een maatje voor u. Maar vrijwilligers zijn ook incidenteel inzetbaar, als er bijvoorbeeld oppas nodig is omdat de mantelzorger een afspraak heeft en zelfs bij korte vakanties kunnen vrijwilligers vervangende zorg bieden voor de mantelzorger.

Wilt u gebruik maken van deze zorg, of wilt u als vrijwilliger ondersteuning bieden? Neem dan contact op met coördinator Jolanda Aarssen via telefoonnummer 06-32452728of via e-mail: j.aarssen@zeewolde.nl.